Kuran’da İhlas ve Samimiyet Anlayışı

Kuran ahlakı

“İhlas”, kelime anlamı olarak katıksız, saf olma demektir. Kuran’da geçen ihlas kavramı, insanın katıksızca gönülden Allah’a iman etmesi, O’na içten bağlanması anlamına gelir. İhlaslı bir mümin, yaşamı boyunca her şeyi Allah’ın rızasını elde etmek için yapar ve karşılığını da yalnızca Allah’tan bekler. Yaptığı işlerde, insanların düşüncelerine göre hareketlerini yönlendirmek, insanların gözüne girmeye çalışmak gibi samimiyetsiz hesapları yoktur. Bu yüzden her tavrı samimi, içten ve Allah’ın hoşnut olacağı şekildedir.

Samimi olan insan öncelikle Allah’a, ardından da insanlara karşı dürüst olur. Çünkü Allah’ın her şeyi görüp, duyduğunu, O’nun karşısında bir gün tüm yaptıklarıyla hesap vereceğini ve tüm düşüncelerinden, her türlü konuşmalarından, her türlü davranışlarından sorumlu olacağını bilir. İşte bu yüzden müminin yaşadığı dürüstlük ve samimiyet onun derin imanının en önemli göstergelerindendir.

Allah Kuran’da Peygamberlerin daima Allah’ın rızasını arayan ihlaslı tavırlarını inananlara örnek olarak göstermiştir:

Güç ve basiret sahibi olan kullarımız İbrahim’i, İshak’ı ve Yakub’u da hatırla. Gerçekten Biz onları, katıksızca (ahiretteki asıl) yurdu düşünüp-anan ihlas sahipleri kıldık. Ve gerçekten onlar, Bizim Katımızda seçkinlerden ve hayırlı olanlardandır. (Sad Suresi, 45-47)

Ayrıca Kuran’da, Allah’a karşı samimiyetle yönelen kişiler övülmüş ve bu kişilerin hayırlı bir sonuçla karşılaşacakları müjdelenmiştir:

… Allah’a içten yönelenler ise; onlar için bir müjde vardır, öyleyse kullarıma müjde ver. Ki onlar, sözü işitirler ve en güzeline uyarlar. İşte onlar, Allah’ın kendilerini hidayete erdirdiği kimselerdir ve onlar, temiz akıl sahipleridir. (Zümer Suresi, 17-18)